- Hälsa
- Politik

EU och dess medlemsländer har nu fattat beslut om slutliga formuleringar i amalgamfrågan. Amalgam förbjuds att användas på barn och gravida från 2019. Däremot blir det inget direkt amalgamförbud i den allmänna tandvården, men krav på nedfasning. Trots allt innebär detta ett tydligt erkännande av amalgamets giftighet. Stefan Eck som i somras formulerade förslaget är dock besviken.
Ländernas olika representanter inklusive parlamentet och kommissionen har nu manglat färdigt texterna i den kommande kvicksilverförordningen. Det innebär i klartext att amalgam inte får användas på barn, gravida och ammande kvinnor efter den 1 juli 2018.
Barn slipper därmed att utsättas för giftigt amalgam och risken för fosterskador minskar i och med att inga amalgamarbeten får göras under graviditeten.
Gällande amalgamet är överenskommelsen att (enligt uppgifter som Tf har):
- Kommissionen ska bedöma och rapportera möjligheterna att fasa ut amalgam (dvs inget omedelbart stopp men kanske i framtiden).
- Särskilda hänsyn ska dock tas för att skydda känsliga individer som barn och gravida samt ammande kvinnor (dvs hälsorisker erkänns).
- Från och med 1 juli 2018 får inte amalgam användas i mjölktänder, inte på barn under 15 år och inte på gravida och ammande kvinnor. Dock kan undantag göras om speciella medicinska skäl föreligger.
- Amalgam i kapselform ska användas med hänsyn till säkerheten för personalen (dvs ett erkännande att amalgam utgör en risk för personalen).
- Den 1 juli 2019 ska samtliga medlemsländer ha beslutat om en nationell plan om vilka åtgärder som ska vidtas för att minska amalgamanvändningen. En månad efter det nationella beslutet ska planerna göras elektroniskt tillgängliga och de ska delges EU-kommissionen.
- Från och med den 1 januari 2019 ska alla tandläkarkliniker som använder amalgam eller tar bort sådant material ha amalgamavskiljare (dvs alla kliniker).
- Tandläkarkliniker måste se till att amalgamavfallet hanteras korrekt av auktoriserade firmor och se till att det inte kommer ut i miljön (dvs företagets ansvar tydliggörs)
- Senast den 20 juni 2020 ska EU-komissionen rapportera till parlamentet och rådet om behovet av att reglera kvicksilverutsläpp från krematorier och också rapportera om möjligheten att långsiktigt fasa ut amalgam senast till 2030.
Den tyske rapportören Stefan Eck, som lyckades ena ENVI-kommittén att lägga fram ett förslag om amalgamförbud till 2022, säger nu att han är enormt besviken. Särskilt på politikernas flathet och ovilja att ställa upp bakom hans tidigare kompromissförslag. Trots att Minamatakonventionen som är orsak till kvicksilverförordningen har i syfte att stoppa kvicksilverutsläppen till miljön har man nu beslutat om fortsatta utsläpp från tandvården.
Överenskommelsen är alltför svag, säger Stefan Eck i en kommentar. Överenskommelsen skyddar varken folkhälsan eller miljön. Stefan Eck är tydlig i sin kritik mot kollegorna och menar att de gått i koalition med stora ekonomiska intressen som var missnöjda med ENVI-kommitténs förslag om bland annat amalgamstopp. (se också länken nedan).
Frågan är nu hur den svenska regeringen ställer sig till denna fråga. Sverige har ett förbud och för att det inte ska gå om intet krävs ett undantag från det gemensamma regelverket som ger Sverige möjlighet att fortsätta behålla ett förbud.
Till Stefan Ecks uttalande (engelska)
Till uttalande av Zero Mercury Working Group (engelska, Tf deltar i detta arbete)
Till uttalande av Mercuryfree Dentistry (engelska)
Uttalande från Health and Environment Alliance (engelska)