- Hälsa
Karies uppstår då mat eller bakterieplack försurar saliven eller tandens yta. För att neutralisera surheten frigörs små mängder av kalcium och fosfater, som så småningom kan leda till karies (hål i tänderna). Processen är till att börja med långsam. Det går att remineralisera skadan med rätt kost och tandkräm som hjälper kroppen. Bäst är förstås att förebygga, men har karies uppstått kan man vända utvecklingen.
Karies uppstår ofta under bakterieplack och anledningen är att bakterierna utsöndrar syror som gör att kalcium och fosfater frigörs från emaljen och man får början till små mikroskopiska hål. I dessa kan sedan kariesbildande bakterier trivas. Tandborstning och användning av tandtråd/mellanrumsborstar stör bakterierna och minskar därmed livskraften hos placken. Men man behöver också tillföra tillräckligt med kalcium, fosfater och fettlösliga vitaminer för att remineralisera tanden. Dock kan det vara svårt för saliven att komma åt under själva bakterieplacken.
Olika tips finns exempelvis att använda Lumoral som med olika ljus dödar bakterier och andra mikroorganismer i själva placken, därefter kan man med tandborsten lätt ta bort bakterieplack och tanden kan då få chansen att remineraliseras. Tandkräm med hydroxiapatit (kalcium och fosfater som emalj och dentin består av) kan ytterligare hjälpa tanden att remineraliseras, det vill säga "läka" uppkomna hål i emaljen.
Viktigast kanske ändå är att inte göda de kariesbildande bakterierna, vilket man gör med socker och snabba kolhydrater. Weston A Price, tandläkare under första halvan av 1900-talet, visade vikten av kosten för att hindra karies. Han uttryckte det som att tänderna blev immuna mot karies om kosten lades om till mer fett och mindre kolhydrater. Hans koncept är buljong (i soppor och grytor), kokta grönsaker, juicer för att få C-vitamin och rikligt med fettlösliga vitaminer bland annat från smör och fiskleverolja. (se mer e-boken via länken nedan).
Intressant är att björksocker (xylitol) tas upp av bakterierna på liknande sätt som vanligt socker, men bakterierna kan inte bilda energi av xylitol. Att sluta äta socker och att gurgla med Xylitol kan alltså svälta ut de kariesbildande bakterierna och därmed gynnas munflorans bra bakterier.
Se mer i den E-bok som Oral Wellness tillhandahåller (engelska)