- Forskning
- Hälsa

Störningar i emaljen kan bero på ökad risk för karies, missfärgning och nednötning av tänderna. Miljöfaktorer är viktiga orsaker, vilket gör det möjligt att undvika sådana problem. Kosten har stor betydelse, vilket tas upp i en nyligen publicerad forskningsrapport i danska Tandlægebladet.
Merparten av de störningar i emaljens bildning som förekommer kan alltså undvikas, eftersom det handlar om miljöfaktorer som näringsbrister, kemikalier, fluorider, mediciner och olika infektioner. Som förälder har man stort ansvar för barnens tänder. Det handlar inte bara om tandborstning.
Redan i fosterstadiet anläggs emalj och tandanlag och därför är mammans näringsstatus viktig, men även de första åren efter födelsen kan emaljen påverkas. Känt är att D-vitaminbrist hos mamman kan orsaka emaljskador hos barnet. Men även A-, K- och C-vitamin behövs liksom mineralerna kalcium och fosfor. Men även för mycket fluor (t.ex. från tandkräm eller brunnsvatten) och andra giftiga kemikalier kan försämra emaljens utveckling.
Näringsbrister leder ofta till gropar och åsar i tänderna som kan ha färgförändringar med gula eller bruna missfärgningar. Hur tänderna påverkas av brister på bland annat C-, D- och A-vitamin samt mineralerna kalcium och fosfor (fosfat) beror på när i tandens utveckling näringsbristerna uppträder. Fluor orsakar främst fläckar på tänderna, men kan också göra emaljen porös under den hårda ytan.
Mineraliseringen sker i flera steg för att tandemaljen ska få sin slutliga utformning med den mycket hårda ytan. Bra och tjock emalj gör att risken för karies minskar samtidigt som ett tunt emaljlager kan ge karies redan tidigt i barnets utveckling.
Näringsbrister kan också orsaka andra problem som att tänderna inte tränger igenom tandbenet som de ska. Många kan behöva kosttillskott för att hindra kariesutveckling. Läs mer via länkarna nedan.
Mer information om detta behövs. Föräldrar behöver mer kunskaper om hur kost och utevistelse påverkar tändernas utveckling liksom vilka kosttillskott som behövas beroende på kosthåll och ärftliga förutsättningar. Barn ska inte behöva ha hål i tänderna.
Till artikeln i danska Tandlægebladet (2023)
Till artikel i svenska Tandläkartidningen (2009)
Till artikel i Tf-bladet om socker, kost och tändernas remineralisering
The Dental Diet, bok skriven av Steven Lin (engelska)