- Hälsa
- Politik
Tandläkartidningen skriver i en artikel att stressen bland tandvårdspersonal inte syns i landets officiella arbetsskadestatistik. Detta märks tydligt i den nationella statistiken för arbetsskador.
I den nationella arbetsskadestatistiken framgår det att endast två personer under 2022 har sjukskrivits på grund av för hög arbetstakt. Samtliga arbetsplatser inom tandläkarverksamhet i landet har då räknats in.
– Det verkar inte rimligt att dessa arbetssjukdomar skulle vara så få. Men de låga siffrorna och mörkertalen för stress inom tandläkarverksamhet stämmer överens med det vi ser inom andra branscher, säger Kjell Blom som är utredare vid Arbetsmiljöverkets enhet för statistik.
Kjell Blom drar slutsatsen att stressjukdomar inte anmäls i samma utsträckning som olyckor. Detta beror på att det är lättare att upptäcka en skada som orsakats av ett olycksfall jämfört med stressrelaterade arbetssjukdomar. Det inkommer därför relativt sett färre anmälningar för dessa sjukdomar till statistiken. Denna trend är också aktuell inom andra delar av arbetsmarknaden.
Även fackförbundet Tjänstetandläkarna menar att det inte är rimligt att endast två personer skulle ha blivit sjuka av för hög arbetslastning under hela år 2022. Stella Malmcrona, tandläkare och ordförande för facket inom Västra Götalandsregionen, säger att problemen är stora med stress, nacke, rygg och axlar och svårigheter med att hinna med administrationen.
Att antalet skador i Arbetsmiljöverkets statistik är så lågt tyder på en kraftig underrapportering. Vi har många fler skador i våra system, så frågan verkar vara vad som förs vidare till myndigheterna och till statistiken, uppger Stella Malmcrona.
Då man tittar på alla former av arbetssjukdomar ser man att dessa, enligt statistiken, drabbat 19 tandläkare och 32 tandhygienister eller tandsköterskor. Det finns vissa arbetsmoment som mer än andra leder till sjukskrivning. Det handlar då om fall, vibrationer som överförs till armar och ben, felaktiga arbetsställningar, repetitivt arbete, olika typer av belastning och problem med relationer med kollegor.
Tjänstetandläkarnas kanslichef Susanna Magnusson, säger att de vanligaste skadorna är stickskador och fall, och att statiska arbetsställningar utgör en utmaning för tandläkare. Man får smärtor i axlar, händer och rygg. Besvären och de här skadorna förvärras av stress och hög arbetsbelastning. Brister i schemaläggning och introduktioner för nya tandläkare och sköterskor bidrar till stressen.
Vidare uppges att tandläkarna pressas av ekonomin och av att klinikerna ofta är underbemannade. Annika Pettersson, HR-strateg på Folktandvården Västra Götaland bekräftar bristen på personal. Hon säger även att det finns problem med att hitta personal med rätt kompetens. Det skapar stress hos de som skall utföra jobbet.
Tandhälsoförbundet vill även belysa frågan om hur många tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister som genom åren har skadats av kvicksilverexponering i arbetet. Kvicksilver kan finnas kvar i kroppen i 30 år eller mer eftersom det utsöndras långsamt, speciellt om det lagrats i hjärnan.