- Hälsa

Tandborstning är angeläget. Äldre personer klarar inte alltid att borsta tänderna och då kan bakterier i munhålan få mer utrymme. Det kan leda till ökad risk för lunginflammation och hjärtkärlproblem. Bättre kunskap behövs om behovet av bra tandhälsa hos äldre.
De flesta har kvar sina tänder tills de avlider. Det ställer höga krav på personal i äldreomsorgen, men också på tandläkarna. I dag har flertalet äldre kvar åtminstone 20 egna tänder. För bara 20-30 år sedan hade flertalet äldre avtagbara proteser.
Bakterier i munhålan kan sprida sig till andra delar av kroppen och därmed försämra hälsan. Därför är det angeläget att äldre som inte själva klarar att sköta tandhälsan får hjälp med det. Personalen i äldreomsorgen måste därför få bättre kunskaper i syfte att kunna sköta äldres munhälsa. Även nära anhöriga bör få sådan kunskap.
Många sjukdomar har sitt ursprung i munhålan, vilket innebär att tandhygienen är väsentlig för ett långt liv. Hjärtkärlproblem har exempelvis kopplingar till parodontit (tandlossning). Även diabetes och lunginflammation kan bero på bakterier i munhålan.
Fortbildning av personal inom äldreomsorgen är angeläget för att minska risken för t.ex. lunginflammation hos äldre personer. Men det behövs förstås också mer information om vikten av tandborstning och bra kost för att tänderna ska hålla livet ut.