- Hälsa

I Norge pågår ett aktivt arbete för att förbättra barn och ungas tandhälsa. Bland annat har man lanserat begreppet två gånger två, det vill säga borsta tänderna två minuter två gånger per dag. Av en artikel på forskning.no framgår att dålig tandhälsa också kan leda till sämre allmänhälsa och psykiska problem.
Tandhälsan påverkar inte bara munnen och munhålan utan har också att göra med andra sjukdomar, kroniska smärtor, sämre självtillit och ovilja till sociala kontakter. Allt detta kan orsaka stress, depressioner och mycket mer. Detta framgår av en artikel på hemsidan forskning.no.
Av artikeln framgår också att dålig tandhälsa kan orsaka skam då samhället på olika sätt visar att det är den enskildes fel som inte borstat tänderna ordentligt eller ätit för mycket godis. Gällande rökares hälsoproblem ger man sällan den enskilde skulden.
Ofta är tonårstiden den period då tändernas status försämras och då är det viktigt att alla barn och ungdomar får hjälp att förbättra munhälsan. I dag har många barn mycket bra tandstatus, men risken för karies ökar om man har en familj med låga inkomster och låg utbildning. Ofta handlar det om matvanorna.
Anledning finns att skapa bättre kunskap om kostens betydelse för tandhälsan. Mycket handlar det om tillräckligt med mineraler, fettlösliga vitaminer och C-vitamin. Se mer här Men också om munhygien som att borsta tänderna och skrapa bort bakterier på tungan.
Mer information behövs via mödravårdscentraler och barnavårdscentraler om kostens betydelse för tandhälsan liksom behovet av att borsta tänderna minst två gånger om dagen, även på små barn.