- Hälsa

Att förebygga karies handlar mycket om kosten både hos den gravida kvinnan och hos barnet under de första åren. Till mödrahälsovården och barnavårdscentralerna går så gott som alla blivande föräldrar och senare föräldrar och barn. Kontakt med tandvården borde vara en självklarhet.
Skånsk barnhälsovården har prövat att samverka med tandvården. Förstagångsföräldrar fick när barnet var åtta månader besök av en tandsköterska eller tandhygienist tillsammans med en BVC-sjuksköterska. Anledning är relativt hög risk för karies hos förskolebarn i Skåne.
Utvärdering av försöket visar att hembesöken skapat tillit och trygghet hos föräldrarna och att de olika professionerna upplevde att de kunde komplettera varandras kunskaper. Föräldrarna fick möjlighet att ställa frågor om mat och dryck för bättre tandhälsa, vilket upplevdes som positivt.
Trots det goda resultatet deltar inte längre tandvården i region Skånes uppsökande verksamheten hos barn och föräldrar. Det innebär, enligt dem som utvärderat försöket, att man inte längre på ett tidigt stadium kan identifiera barn med särskilda behov gällande tandvården.
Tandhälsoförbundets uppfattning är att tandvård bör ingå i Barnavårdscentralernas arbete. Så gott som alla barn går till BVC regelbundet före skolåldern. Till tandläkaren kommer man först vid tre års ålder. Förebyggande tandvård är angeläget.