- Forskning
- Hälsa
Forskare meddelar nu att de har upptäckt att enzymer i tjocktarmen kan hjälpa till att ta bort de delar som skiljer olika blodgrupper från varandra. Metoden ses som ett steg närmare ett universalblod.
Universalblod kan underlätta blodtransfusioner och organtransplantationer. Blod från olika människor kan annars inte blandas. Det skulle innebära risk för allvarliga konsekvenser, särskilt inom det så kallade ABO-systemet som man använder för att dela in olika blodgrupper.
Det som skiljer blodgrupperna åt är antigener. Dessa sitter på erytrocyternas (de röda blodkropparnas) yta. De återfinns även i många andra vävnader i kroppen. I människans blodplasma finns antikroppar mot de ABO-blodgruppsantigener vilka den enskilde individen själv inte har. Det här är viktigt att tänka på vid exempelvis blodtransfusioner och organtransplantationer.
Fel ABO-grupp på blodet eller organet kommer göra att patientens immunförsvar reagerar. Detta leder då till att blodet förstörs, vilket i värsta fall kan vara dödligt. Det är därför man normalt inte kan korsa denna så kallade ABO-barriär, säger Martin Olsson, överläkare vid Region Skåne och professor i transfusionsmedicin vid Lunds universitet.
Ett av målen är göra om blodgrupperna A, B och AB till O för att i framtiden kunna genomföra blodtransfusioner som är oberoende av ABO-grupp. I tidigare studier beskrivs hur forskare har kunnat klippa bort de välkända A- och B-antigenerna. Det har dock nyligen visat sig finnas okända, förlängda versioner av ABO-antigen som immunsvaret kan reagera mot.
I en nyligen genomförd studie har forskarna undersökt olika enzymer från tjocktarmsbakterien Akkermansia muciniphila. Denna bakterie livnär sig på att bryta ned slemmet som täcker insidan av tjocktarmen.
Med hjälp av tarmbakterien har forskarna nu tagit fram en slags enzym-cocktail. En sådan kan klippa bort de yttersta delarna på alla kända ABO-antigener, och dessutom de förlängda antigenerna.
Korstester innebär, förenklat, att man undersöker om blodgruppen ifråga är förenlig mellan mottagaren och givaren. De korstester som forskarna har gjort, visar att metoden med enzym-cocktailen ger ett mycket bättre resultat.
För allra första gången tar den nya blandningen av enzymer inte enbart bort de traditionella A- och B-antigenen, utan även de förlängda varianterna vars betydelse tidigare var helt okänd.
– Vi har visat att principen med en blandning av enzymer fungerar bättre, men vi ser också att det finns behov av ytterligare optimering, säger Martin Olsson.
Med hjälp av denna metod har forskarna lyckats att producera universalblod från grupp B-givare, med hög träffsäkerhet. Förhoppningen är nu att man skall kunna utveckla metoden för att även kunna konvertera det mer komplexa grupp A-blodet. På sikt är slutmålet att kunna producera ABO-universellt blod.