- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Politik

Äntligen har sjukvården vaknat för allergirisker vid implantat. En särskild grupp kallad kontaktdermatitgruppen har redovisat riskerna med implantat och har gett ut riktlinjer för vad som ska göras vid besvär som kan kopplas till överkänslighet mot implantaten.
Kontaktdermatitgruppen anser bland annat att det kan finnas starka skäl för att utreda vissa patienter beträffande kontaktallergi mot metaller vid besvär efter operation. Dock anses inga personer behöva allergitestas innan operation då det är oklart vilken betydelse testningen har.
Den största risken anses föreligga när det gäller krom, kobolt och nickel och vid risk för sådana allergier bör implantat användas som garanterat är fria från dessa ämnen. Vid allergi mot titan bör patienten få ett implantat utan denna metall.Titanallergi anses föreligga om detta påvisats via lapptest.
Vid besvär efter operation bör en erfaren dermatolog konsulteras, men gruppen anser det är osäkert vilken betydelse lymfocyttransformationstest, biopsi från vävnad kring implantat och lapptest med metallbrickor av legeringar i implantat kan ha vid bedömningen.
Tandvårdsskadeförbundet anser det positivt att ögonen nu öppnats i vården om överkänslighet för implantat. Allergitester bör enligt förbundet alltid göras om metallimplantat ska användas. MELISA-testet är det test som förbundet rekommenderar när det gäller risk för allergier. Den som redan är allergisk mot någon metall bör undvika implantat med metaller. För implantat i käken finns keramiska imlantat som är bra alternativ till titan.