Fortfarande har många amalgam i tänderna, vilket skapar exponering för kvicksilverånga. Särskilt mycket kvicksilver frigörs om man dricker varmt, tuggar tuggummi eller om man har sur saliv. Selen binder starkt till kvicksilver och sådant tillskott kan behövas för att man ska slippa att kvicksilver ackumuleras i kroppen. När kvicksilver binds till selen kan selenbrist uppstå, vilket kan orsaka många symtom. Andra sätt att avgifta kroppen finns, men här tar vi upp behovet av selen och vad selenbrist kan leda till. 

Omkring 40 procent av befolkningen har fortfarande amalgam i tänderna som läcker kvicksilverånga mitt i inandningsluften. Omkring 80 procent av kvicksilverångan som kommer ner i lungorna tas upp av blodet och transporteras vidare till olika organ. Många olika symtom kan uppstå. Det är främst äldre personer som har amalgam, men även personer som invandrat till Sverige från länder där amalgam används som tandlagningsmaterial har vanligen amalgamfyllningar. 

För att oskadliggöra det giftiga kvicksilvret och utsöndra det via urin, avföring, svett och hår krävs att kroppen har en bra avgiftande förmåga. Flera gener, som exempelvis MTHFR, GSTM1 oh GSTT1, försämrar avgiftningen. Selen är dock ett ämne som starkt binder till kvicksilver och därmed hindras dess skadeverkningar. Komplexet kvicksilver-selen är stabilt och kan utsöndras utan att lagras i kroppens organ och lagras det någonstans så medför bindningen till selen att kvicksilver inte kan utöva sin giftverkan - det ligger still där det är. 

Problemet som uppstår är att selen ligger starkt bundet till kvicksilver och då kan selenbrist uppstå. Ny forskning tyder på att det kan vara selenbrist som skapar flera av de symtom som vi tidigare trodde orsakades av kvicksilver. Det är alltså viktigt om man har amalgamfyllningar att få i sig tillräckligt med selen. Svenska jordar är fattiga på selen och därför behöver man ta selentillskott. I Finland har man sedan 1984 gödslat med selen, vilket gör att man där kanske har bättre förutsättningar än svenskarna att klara kvicksilverläckage från amalgam. 

Forskning finns som visar att tillskott av selen minskar ansamlingen av kvicksilver i kroppen. En av studierna visade att 100 mikrogram selen per dag under fyra månader minskade mängden ackumulerat kvicksilver. Det gick alltså relativt snabbt att minska upplagrat kvicksilver. För personer med ogynnsamma avgiftningsgener kan det dock gå mycket långsamt.

I en annan studie med samma dagliga intag av selen och denna gång under tre månader mätte forskarna utsöndring av kvicksilver i urinen och fann att den ökade. Dessutom minskade den oxidativa stressen (selens egenskaper som antioxidant). Av en reviewartikel som publicerats 2024 framgår att forskarna anser att selentillskott kan användas som avgiftningskur för kvicksilver. 

Annan forskning har uppmärksammat att njurarna kan skadas av kvicksilver och andra tungmetaller. Till detta kommer att njurfunktionen försämras när man blir äldre och särskilt gäller det om man är mer än 70 år. Då klarar alltså inte  njurarna utsöndringen av metaller så bra utan de kan ackumuleras i kroppen. Orsaken är inte riktigt känd, men att selen har en skyddande effekt även mot att njurarna åldras verkar vara belagt. Även andra cellers åldrande hindras om man tar tillräcklig mängd selen.

Ett dagligt tillskott på mellan 100 och 300 mikrogram kan behövas. För  mycket selen kan vara giftigt. Vissa personer kan vara känsliga för selen som kosttillskott och därför bör halten trappas upp långsamt. Det senare gäller särskilt personer som upplever elöverkänslighet.  

Se mer om selen och kvicksilver i artikel på selenbrist.se
Till artikeln om njurarna, tungmetaller och selen på selenbrist.se
Se mer om amalgam, amalgamsanering och avgiftning på Tf:s hemsida amalgamsanera.nu

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)