Nu har utredningen om ett förstärkt högkostnadsskydd för tandvård presenterat sitt slutbetänkande. Regeringens utredare föreslår ett system där en vanlig tandvårdsbehandling kan komma att kosta mellan 100 och 400 kronor.

Mot bakgrund av Tidöavtalet, det vill säga överenskommelsen mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, fick utredarna den 5 oktober 2023 i uppdrag att analysera och lämna skalbara, ändamålsenliga och kostnadseffektiva förslag om hur tandvårdens högkostnadsskydd kan förstärkas. Detta för att mer efterlikna högkostnadsskyddet i övrig vård och där äldre med sämst munhälsa prioriteras. Nödvändiga författningsförslag skulle också lämnas.

I utredningsuppdraget har även ingått att analysera och föreslå hur det nuvarande systemet för statligt tandvårdsstöd kan anpassas utifrån ett förstärkt högkostnadsskydd.

Vidare har utredningen haft i uppdrag att analysera och föreslå hur de särregler gällande avgifter för tandvård för asylsökande och för utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd, kan tas bort utan att det påverkar rätten till tandvård som inte kan anstå.

Utredningens förslag är att den nya, förstärkta tandvårdsersättningen till patienten benämns tiotandvård. Tiotandvård skall omfatta behandling av sjukdom och smärta, reparativ vård samt rehabiliterande och habiliterande vård. För sådan tandvård föreslås patienten betala 10 procent av referenspriset, alternativt 10 procent av vårdgivarens pris om detta skulle vara lägre.

För behandling i det statliga tandvårdsstödet som inte omfattas av tiotandvård, gäller bestämmelserna om generell tandvårdsersättning, med andra ord det högkostnadsskydd som redan finns idag.

Undersökningar och förebyggande åtgärder kommer inte att omfattas av tiotandvård. Undersökningen anser det därför angeläget att nuvarande subventioner av sådana tandvårdsbesök är ändamålsenliga, kostnadseffektiva och tillräckliga för att även fortsättningsvis stimulera till regelbundna och förebyggande tandvårdsbesök. Utredningens föreslår dessutom att perioden för när allmänt tandvårdsbidrag (ATB) får användas, förlängs till tre år.

För äldre patienter med ett eftersatt tandvårdsbehov, som inte besökt tandvården på ett antal år, innebär förändringen exempelvis att undersökningen inklusive röntgen kan subventioneras med 1 800 kronor.

Utredningen föreslår vidare att STB (det särskilda tandvårdsbidraget) höjs från högst 600 kronor till högst 1 000 kronor per halvår. Giltighetsperioden förlängs också till ett år. Detta innebär, enligt utredarna, ett förstärkt stöd till äldre personer med behov av regelbunden förebyggande tandvård, under förutsättning att de uppfyller ställda krav på viss sjukdom eller nedsatt funktion som ger en ökad risk för försämrad tandhälsa.

Vårdgivare föreslås bli ersätta av staten för tiotandvård enligt referenspris, med avdrag för patientens kostnad på 10 procent, det vill säga den avgift patienten själv betalar. Det innebär att vårdgivarens pris inom tiotandvård kommer att regleras, till skillnad från övrig tandvård inom det statliga tandvårdsstödet där prissättningen är fri.

För att tandvården i hela landet skall ha kapacitet att erbjuda tiotandvård föreslår utredningen att en högre ersättning i form av ett kommuntypstillägg lämnas till vårdgivaren för patienter som är bosatta utanför storstadskommunerna.

Reformens första steg, som är aktuellt från och med den 1 juli 2026, föreslås följas upp och utvärderas löpande. I detta första steg föreslås kriteriet, för vilka patienter som skall omfattas av tiotandvård, vara patientens ålder. Den föreslagna åldern är 67 år och äldre.

Inför reformens eventuella fortsatta steg bör övervägas att ersätta ålderskriteriet med en munhälsoprofil vilken kan genereras inom ramen för det nationella riskbedömningssystem som Socialstyrelsen getts i uppdrag av regeringen att utveckla. En munhälsoprofil kan på ett bättre sätt än en åldersgräns nå de patienter i befolkningen som har en sämre munhälsa, enligt utredningen.

Enligt Tidöavtalet skall även särregeln, som innebär att asylsökande och papperslösa kan få akut tandvård för 50 kronor, slopas. Internationella direktiv ger dock rätt till akut tandvård, och eftersom de flesta i gruppen inte kan betala tandläkarräkningen med egna medel, föreslår utredningen att de berörda skall kunna söka ekonomiskt bistånd i stället.

Till utredningen – Regeringskansliet

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Vi öppnar igen den 7/1 - vardagar kl. 10-13.
Vid akuta ärenden, under helgfria vardagar 23/12-3/1, ring förbundsordförande Peter Söderlund på 070-461 22 47.
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)