- Hälsa
- Politik
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) analyserar nu svaren från de cirka 2000 enkäter som skickats ut till samtliga tandvårdsföretag i landet. Informationen skall användas i myndighetens översyn av referenspriserna.
Referenspriserna ligger till grund för beräkningen av hur stor del av kostnaden staten betalar inom högkostnadsskyddet vid en tandvårdsbehandling när kostnaderna enligt referenspris överstiger 3000 kronor under en period på 12 månader.
Referenspriserna gör det lättare att jämföra priser på vuxentandvård. Referenspriset talar om vad ett normalpris för en behandling kan vara och tar hänsyn till hela behandlingskostnaden, inklusive tandtekniskt arbete och material. TLV har en digital prisjämförelsetjänst, Tandpriskollen, som skall ge patienter en bild av prisnivåerna hos både Folktandvården och privata tandläkare.
Det är fri prissättning inom tandvården i Sverige. Det innebär att varje tandläkare och tandhygienist kan ta vilket pris de vill för den tandvård de utför under förutsättning att priset är skäligt med hänsyn till behandlingens art, omfattning och utförande samt omständigheterna i övrigt. För tandvård som respektive region ansvarar för, barn- och ungdomstandvård och tandvård till personer med särskilda behov, gäller andra regler.
Tandvårdsenkäten 2025 är en del av TLV:s kontinuerliga arbete med att säkerställa att tandvårdens referenspriser motsvarar kostnaderna för att bedriva tandvård i Sverige. TLV upplyser om att det är av största vikt att myndigheten får in kostnadsdata från så många tandvårdsaktörer som möjligt.
TLV:s tandvårdsenkät fokuserar på tandvårdens icke-kliniska kostnader, såsom lokalkostnader, utrustning, externa tjänster och icke-kliniskt arbete. Enkäten är därför inte utformad för att fånga samtliga kostnader med att bedriva tandvård. TLV använder andra källor för att uppskatta lönekostnader för klinisk personal och kostnaderna för tandvårdsmaterial.