- Hälsa
- Politik
Av en artikel på DN-debatt framgår att 90 procent av svenska folket vill ha ett högkostnadsskydd för tandvården som är lika det i sjukvården. Svenska folket vill alltså att kostnaden för ett tandläkarbesök ska vara detsamma som för ett läkarbesök. Undersökningen är gjord av Novus på uppdrag av tre fackförbund. Praktikertjänst anser dock att en sådan reform inte kan genomföras så länge vi har en utbredd tandläkarbrist. Tandhälsoförbundet undrar hur länge professionen ska kunna motarbeta en för allmänheten viktig reform.
Tandhälsoförbundet har länge drivit frågan om att integrera tandvården i hälso- och sjukvården. Dagens högkostnadsskydd i tandvården är orättvist mot den som har mycket problem med tänderna. Att låta ett läkarbesök kosta 3 000 kronor innan samhällets subventioner träder in skulle aldrig någon politiker föreslå, men i tandvården är det ett faktum.
Patienter i tandvården måste först betala 3 000 kronor själv innan försäkringskassan träder in. Men det blir aldrig gratis som i sjukvården. Kostnader mellan 3 000 och 15 000 kronor subventioneras av försäkringskassan med 50 procent. Därefter betalar patienten bara 15 procent, men det kan ändå bli stora pengar. Och inte ens den första insatsen ha alla råd med. Det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn.
Bra tandhälsa är inte alla förunnat. Särskilt mycket problem har de som kommer från socioekonomiskt svaga grupper. Av Novus undersökning framgår att 30 procent av dem som tillhör arbetarklassen upplever att de inte har råd att gå till tandläkaren, vilket är ytterst allvarligt. Det handlar alltså om över en miljon invånare i landet.
Risk finns för försämrad tandhälsa, om kanske fem eller tio år, till följd av man nu väljer bort tandläkarkostnaderna. Det kan skapa problem eftersom många sjukdomar beror på dålig tandhälsa. Exempel på det är hjärtkärlbesvär, vissa cancerformer, diabetes och mycket mer. Sjukvårdskostnaderna kan då skjuta i höjden.
Dålig tandhälsa beror inte bara på dålig tandborstning utan orsakas också av ärftliga komponenter, näringsbrister under graviditeten med mera. Det finns alltså mycket som talar för en solidarisk tandvårdspolitik.
Fackförbundet Seco, Handels och Byggnads har nu skrivit en gemensam artikel på DN-debatt (250120), som ger stöd åt Tandhälsoförbundets krav på att tandvården ska ingå i hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd. En sådan agenda under valrörelsen kommer att bli valvinnare, enligt författarna.
Professionen däremot motsätter sig att alla ska ha råd med tandvård. Argumentet från Praktikertjänsts sida är att om tandvården blir billigare ökar trycket på tandläkarna och akuta bristsituationer kan uppstå. Praktikertjänst hotar också med undanträngningseffekter för personer med sämst tandhälsa .
Tandhälsoförbundet menar dock att ingen sådan motsättning finns. Om alla har råd att gå till tandläkaren, förebyggs större problem senare. En bättre tandhälsa kommer på sikt att minska sjukvårdens kostnader i form av hjärtkärlproblem liksom risk för hjärtkärlsjukdomar, cancer. diabetes och andra kroniska sjukdomar.
Därför uppmanar vi återigen politikerna att göra hälsokostnadsberäkningar för en tandvårdsreform som liknar den som gäller i sjukvården. Med all sannolikhet är det ekonomiskt försvarbart att sänka priset på tandvården. Det är fel att låta professionen hindra ett bra beslut.