- Hälsa
De flesta kan plötsligt få uppblåst mage av all jul- och nyårsmat. Det gäller även den som inte vanligtvis har känslig mage. Matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas kan dock hjälpa att motverka gaser och uppblåsthet.
Alla har gaser i tarmen, och dessa gaser består av luft som man sväljer eller som bildas i tjocktarmen när kroppen bryter ner den mat man äter. Gaserna kan orsaka smärta och ge svullnad samt uppblåst ”ballong-mage”. Dessa symtom är oftast inte farliga och beror sällan på någon allvarlig sjukdom.
När gaser i tarmen uppstår kan det även bero på att viss mat inte bryts ner helt och fullt. Det finns många livsmedel vilka magen kan reagera mot. Människor är olika, så vad den enes tarm lätt kan bryta ner, kan skapa problem för en annan. Uppkördhet kan dessutom bero på att man har ätit något som gör att magen börjat bullra. Ett sätt att ta reda på vad magen klarar och inte, är helt enkelt att testa sig fram.
Svullnad kan uppstå av bönor, fullkorn, broccoli, blomkål, kål, och sparris. Idag talas det också en del om att mjölkprodukter kan orsaka gaser, även viss frukt som äpplen, päron och persikor samt kolsyrade drycker. Andra exempel på svårsmälta kolhydrater är fruktos respektive sorbitol, Sötningsmedlet sorbitol kan användas i lightprodukter.
För att man skall kunna bryta ner maten på ett tillfredsställande sätt och kunna tillgodogöra sig näringen från kosten behövs enzymer. Det är proteiner som tillverkas av kroppens celler, och enzymerna möjliggör kemiska reaktioner i kroppen. Det finns ett antal olika enzymer som verkar på varierande sätt för att kroppen skall fungera normalt.
Vitaminer, mineraler och hormoner har inte möjlighet att vara verksamma utan enzymer. När man åldras avtar kroppens egen enzymproduktion något, och då kan problem med matsmältningen uppstå.
Vissa magar uppskattar inte bröd, pasta, potatis och ris medan andra klarar av allt detta, men däremot inte bönor och frukt. Det är då jäsningen i tarmen sätter igång som en reaktion på maten den inte tål.
Alfa-galaktosidas är enzymet som hjälper till att spjälka mer svårsmälta kolhydrater. Det vill säga de som finns i bland annat grönsaker, frukt, spannmål och baljväxter.
Då maten spjälkas som den skall, så sker upptaget redan i tunntarmen. Men, hinner maten ner i tjocktarmen så jäser den, vilket medför uppblåst mage och gasbildning. Tillsätter man matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas så motverkas dess bättre jäsning och gasbildning, genom att enzymet spjälkar mat som inte brutits ned i tunntarmen.
Man kan gärna prova att ta ett tillskott med alfa-galaktosidas innan man äter för att förebygga gaser och uppblåst mage. Tillskottet verkar direkt och man behöver bara ta en tablett när man vet med sig att man skall äta något som magen kommer att reagera på.
I de fall tunntarmen inte spjälkar maten ordentligt så uppstår en vätgas i utandningen, vilket är en vanlig indikation på gasbildning. En studie, som publicerades i januari 2007 i tidskriften Digestive Diseases and Sciences, visar att försökspersonernas vätgas minskades också när de tog matsmältningsenzymet.
Även de personer som har IBS kan få hjälp av enzymet för att minska gaser och svullnad.