- Hälsa
Sveriges Tandläkarförbund har tillsammans med Novus genomfört en enkätundersökning för att kartlägga vad unga tandläkare värdesätter i arbetslivet och synen som de har på framtiden.
Undersökningen som genomförts är en totalundersökning i vilken alla medlemmar som är yrkesverksamma tandläkare sedan fem år tillbaka samt studerande medlemmar, födda under 90-talet tillfrågades. Av samtliga 2223 tillfrågade svarade 540 personer. Detta innebär en svarsfrekvens på 24 procent. Undersökningen ägde rum under oktober månad 2024.
Enkätsvaren visar att det som lockat respondenterna till tandläkaryrket är att få arbeta med händerna samt att arbetstiderna är bra, med lediga kvällar och helger. Det absolut viktigaste med yrket är att få göra något meningsfullt och att hjälpa människor. En bra löneutveckling och att kunna få utvecklas i sina yrkesroller har också varit vägledande i yrkesvalet.
Den största oron inför framtiden bland de unga tandläkarna är stressen inom yrket, följt av missbelåtenhet med ingångslönerna. Ändå anser 8 av 10 svarande att bra handledning är viktigast. Handledningen rankas faktiskt högre än en hög ingångslön. Av de svarande uppgav 68 procent att en hög lön är det enskilt viktigaste incitamentet för att flytta till en mindre ort som hade svårt att rekrytera.
Man ser även en uppfattning om att den administrativa bördan behöver minska. Många svarande upplever en känsla av att arbetet som tandläkare ofta innebär att jobba vid löpande band. De efterfrågar förutsättningar att kunna fokusera på kvalitet i arbetet med patienterna.
En blandad syn på framtiden råder och många är optimistiska i hur teknik och utveckling kommer att bidra till en positiv utveckling. Trots att 70 procent tror att AI kommer att bli ett självklart arbetsredskap, så är å andra sidan intresset för att delta aktivt i den utvecklingen svalt. Endast 14 procent uppger att de vill vara med och aktivt bidra till utvecklingen inom AI.
Det råder också en oro kring Folktandvårdens framtid och många förutspår större klyftor mellan den regionalt drivna tandvården och den privata. Vissa tror att Folktandvården inte ens kommer att finnas kvar.
Hälften av de svarande skulle vilja se att tandvården och den övriga vården vävs samman mer. Att arbeta med estetisk tandvård lockade endast 14 procent av de tillfrågade. När det gäller att bidra med forskning för framtiden, uppgav 4 av 10 att de var intresserade.