- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Demens och Alzheimers sjukdom kan utlösas av problem med tänderna, gifter och inflammationer. Både tandläkare och läkare behöver involveras när kognitiv svikt upptäcks. Tandhälsoförbundet i Västerbotten har tagit fasta på detta och anordnar på lördag (14/9) en demensdag i Umeå där ett holistiskt perspektiv på demens redovisas liksom olika behandlingsmöjligheter.
Dale Bredesen i USA har länge forskat om hjärnan och har utvecklat ett program för att identifiera och behandla kognitiv svikt. Han har fått mycket goda resultat, men det gäller att börja i tid innan hjärnan skadats alltför mycket. Med omfattande provtagning kan behandlingen göras individuellt (precisionsmedicin). Det handlar om livsstil, tandhälsa, vid behov kosttillskott, fysisk träning, minnesträning och mycket mer.
Programmet kallas ReCODE och det är bland annat detta som demensdagen i Umeå handlar om. Påverkan av elakartade bakterier, gifter och inflammationer tas upp liksom kost, ärftligt påbrå och fysisk aktivitet. Allt i syfte att förbättra den kognitiva förmågan och stoppa försämring av minnet med mera . Forskare, läkare och Sveriges enda ReCODE-terapeut föreläser.
Tandhälsan är viktig och därför kan man i USA via Apollo Health bli certifierad tandläkare för att kunna upptäcka och förebygga demens samt hjälpa patienten att återta normala kognitiva förmågor. Tandläkarna uppmanas samarbeta med hälso- och sjukvården vid behandling.
Munhälsan spelar alltså en central roll för att förebygga och vända demens. Tandläkarbehandlingen handlar om att minska inflammationer i tandköttet inklusive tandlossningssjukdom samt ta bort amalgam och rotfyllda tänder som potentiellt förgiftar hjärnan. Viktigt är också att förbättra munnens bakterieflora för att bli av med skadliga bakterier och att åtgärda sömn- och andningsproblem.
Du som bor nära Umeå kan delta på lördagens föreläsningar. Anmäl dig via mail vasterbotten@tf.nu.
Till svensk ReCODE-terapeut, Haydeh Bolouri
Till Bredesen och Apollo Health
Till Fingerstudien (fokus på livsstilsfaktorer) utvecklad av Miia Kivipelto