- Hälsa
- Politik
Personer som har en långvarig sjukdom och grav till fullständig funktionsnedsättning kan ha rätt till F-tandvård. Många vet dock inte att F-tandvård finns och får då inte den hjälp de behöver.
F-tandvård (tandvårdsstöd med F-kort) är ett utökat ekonomiskt stöd för personer som, på grund av långvariga sjukdomar eller funktionsnedsättningar, har svårt att kunna sköta sin munhälsa.
En sjukdom och/eller en funktionsnedsättning kan påverka munhälsan och tandhälsan på flera olika negativa sätt. Det kan till exempel röra sig om en ökad risk för tandskador, såsom kariesangrepp eller tandlossning. Det kan också vara svårt att göra rent tänderna och tandköttet för den som skakar eller har svårt att gapa.
Några exempel på diagnoser som kan ge rätt till F-tandvård är ADHD, bipolär sjukdom, Parkinson, MS, SLE, ALS, reumatoid artrit, orofacial funktionsnedsättning och stroke (om symtom kvarstår sex månader efter insjuknandet). Även vissa sällsynta diagnoser, med eller utan orala symtom, kan berättiga till tandvårdsstöd.
De patienter som har tandvårdsstöd med F-kort betalar samma avgift som för annan hälso- och sjukvård, och kostnaderna för tandvård omfattas av högkostnadsskydd och frikort. F-tandvård kan omfatta olika tandvårdsbehandlingar, men vad som ingår varierar mellan olika regioner.
Vanligtvis ingår tandvårdsbehandlingar såsom undersökningar, förebyggande tandvård, lagningar av tänder, behandling av tandlossning, extraktion av tänder, avtagbara proteser samt narkos eller sedering vid behov.
Alla personer i Sverige, inklusive de som har F-tandvård, har rätt att fritt välja tandläkare. Kostnaden är densamma, oavsett om man väljer en privat tandläkare eller går till Folktandvården.
För att ansöka om F-kort behöver man ett läkarintyg. Det krävs att en läkare gör en bedömning hur sjukdom eller funktionsnedsättning påverkar patientens förmåga att sköta sin munhälsa. Om intyg utfärdas, skickas det därefter till ansvarig enhet för tandvård i regionen i fråga, där ansökan sedan kommer att behandlas.
Länkar till mer information om tandvårdsstöd:
Vårdgivarguiden
Försäkringskassan