- Forskning
- Hälsa
En odontom är en benign (godartad) tumör där extra tandanlag bildats i käken. Vanligtvis är dessa rudimentära och orsakar då sällan några problem. Genomsnittsåldern för de personer som drabbas av odontom är 14 år. Denna åkomma kopplas ofta till tänder som inte kommit upp.
Begreppet tumör syftar till en vävnadsnybildning, såsom en svulst eller knöl, och har sitt språkliga ursprung i latinets tumor. Denna vävnadsnybildning, som ibland också benämns neoplasi, har sällan eller aldrig någon fysiologisk funktion. Den kan dessvärre öka i storlek mer eller mindre kontinuerligt över tid, oberoende av övriga och omkringliggande vävnaders tillväxt.
När en tumör är godartad, eller benign, innebär det att den inte sätter metastaser, till skillnad från maligna tumörer som växer in i omgivande vävnader och dessutom har kapacitet att sätta metastaser på andra ställen i kroppen.
Det är inte känt varför tumörer som odontom bildas, men de uppstår ofta i den bakre delen av käken. De teorier som förekommer involverar såväl genetiska faktorer som trauma och infektioner. Odontom förekommer inte oftare hos något av könen.
För att kunna behandla tillståndet behöver man utföra en biopsi. Det gör man för att en definitiv diagnos skall kunna ställas, om inte detta har kunnat göras genom en klinisk undersökning eller med hjälp av röntgen. Beroende på symptomen kan beslutet antingen bli att tumören skall avlägsnas kirurgiskt eller övervakas. Ibland kan själva ingreppet till och med orsaka fler komplikationer än vad tumören i sig orsakar.
I en studie undersökte forskare det eventuella sambandet mellan odontom och hyperdonti (ett övertal av tänder). Man fann vissa likheter mellan odontom och hyperdonti vad gäller deras patologiska manifestationer och topologiska spridning.
Enligt den omnämnda forskningsrapporten finns det dessutom vissa immunhistokemiska faktorer och genetiska faktorer som delas av de bägge tillstånden. Trots att odontom och ett övertal av tänder klassas som två skilda tillstånd, menar forskarna ifråga, att de är ett uttryck av samma patologiska process.