- Hälsa
Frätskador på tänderna ökar och det är främst unga som drabbas. Dessa tandskador uppstår bland annat när man dricker sura drycker. Tandemaljen bryts då ner eller fräts av syraangreppen.
Drycker som juice, läsk och energidrycker bidrar till erosionsskador på tänderna. Även syrarik föda, magsaft samt brist på saliv ger negativ påverkan. Då man äter eller dricker syrarika livsmedel blir tandemaljen mjukare under en kort tid. Tanderosion är en kemisk nötning av tänderna.
Saliven är viktig då den sakta tar bort syrligheten i munnen och återställer den naturliga balansen. Om munnen ofta utsätts för syraattacker hinner den däremot inte reparera sig själv. Små bitar av emaljen kan då borstas bort och efterhand förlorar man tandytan. Personer som lider av muntorrhet löper därför ökad risk för erosionsskador.
Bulimi skapar problem även för tänderna. Det är ett sjukdomstillstånd där höga nivåer av syra förekommer i uppkastningar, vilket orsakar skada på tandemaljen. Även gastroesofagal refluxsjukdom kan leda till tanderosion. De syror som produceras i magen letar sig då upp till munnen. En hög alkoholkonsumtion är ytterligare en faktor som kan leda till att tandemaljen bryts ner av syraangrepp.
Dessvärre upptäcks tanderosion som regel i senare skeden. Erosionsskador kan inledningsvis vara svåra att upptäcka och patienten behöver inte få några symptom. I det första stadiet av en frätskada brukar tanden behålla den färg som den hade från början. När emaljen på tanden försvinner börjar tandbenet att synas. Tanden blir då mörkare och gulnar. Tandens naturliga form kan också ändras.
Erosionsskador läker inte av sig själva och de är svåra att åtgärda. Porslinskronor och skalfasader behövs ofta för att reparera de grövre skadorna och kan oftast inte göras före vuxen ålder. Behandlingen är också dyr och tidskrävande.
Samarbetet mellan tandvård och sjukvård behöver bli bättre. Om en patient har magproblem eller till exempel ätstörningar, kan lätt sura uppstötningar respektive kräkningar uppstå, vilka ökar risken för erosion. Det är då värdefullt med en bra dialog mellan tandläkare och läkare för att patienten skall få bästa möjliga hjälp.