- Politik

Dagens tandvårdspatienter har inga rättigheter enligt konsumentlagstiftningen, trots att flertalet bekostar tandvården ur egen ficka. Detta är ett stort glapp i rättighetssverige. Om tandläkaren misslyckas eller gör fel får patienten oftast betala korrigeringen själv. Gäller det estetisk tandvård kan man klaga hos KO och få ärendet prövat i Allmänna Reklamationsnämnden.
Estetisk tandvård, som man helt betalar själv, kan alltså prövas i Allmänna Reklamationsnämnden. Det kan handla om tandreglering, tandblekning eller botoxinjektioner som inte anses vara tandvård enligt Tandvårdslagen. Själva tandvården precis som sjukvården saknar möjlighet att överklaga om man är missnöjd med behandlingen.
Tandvården har ett högkostnadsskydd som är betydligt mindre fördelaktigt än det som gäller för sjukvården, vilket innebär att tandvårdspatienten betalar en förhållandevis stor del av tandläkarräkningen själv. Det vore därför rimligt att tandvården omfattades av konsumentlagstiftningen för att därmed kunna prövas i Allmänna Reklamationsnämnden.
Man kan klaga till klinikchefen eller till det försäkringsbolag som tandläkaren är ansluten till. Men det blir ingen återbetalning om tandläkaren bedöms ha arbetat enligt "vetenskap och beprövad erfarenhet". Det är svårt att bevisa motsatsen då ofta ord står mot ord och tandläkarens ord väger tyngre än patientens.
Om tandläkaren råkar dra ut fel tand eller gör en rotfyllning trots att ingen infektion finns i pulpan kan man begära skadestånd hos försäkringsbolaget tandläkaren är ansluten till. Det är patienten själv som ska kontakta försäkringsbolaget. Sällan beviljas skadestånd, trots uppenbara fel.
Vid ett överklagande fick patienten drygt 900 kr för en felaktigt utdragen tand. Försäkringbolaget ansåg att patienten vara gammal och att tanden därför inte var värd så mycket. Detta enligt praxis i försäkringsvärlden.
När det gäller tänder borde bedömningen vara tvärt om. Har man bara några få tänder kvar är de betydligt mer värdefulla än om man hade haft full uppsättning av tänder.
Tandhälsoförbundet har länge försökt få till stånd en lagändring så att tandvården ska ingå i konsumentlagstiftningen. Det vore också logiskt eftersom Privattandläkarna och Konsumentverket har ett frivilligt avtal som reglerar garantitider för kronor, broar med mera.
Till Tandhälsoförbundets utredning Hur stärka tandvårdspatiernas ställning?
Till artikel i Tandläkartidningen om estetisk tandvård och Allmänna reklamationsnämnden