Risk för frätskador, cancer, förgiftning, brand och explosion, men också skador på miljön är orsakerna till att regionerna som arbetsgivare har krav på sig att inventera alla kemikalier. Varje enhet skall också utse ett kemikalieombud.

Ulf Viklund är chef för Region Norrbottens FM-enhet (Facility management) vid division Regionstöd och sedan ett år tillbaka tillförordnad kemikaliesamordnare för hela regionen.

– Vi har lagkrav på oss att inventera och riskbedöma alla kemikalier vi har och hanterar, berättar han. Han vill uppmana alla enhetschefer att utse ett kemikalieombud i sin respektive verksamhet.

Kraven runt kemikalier på arbetsplatser regleras i arbetsmiljölagstiftningen. Där står det att man måste ha en förteckning över sina kemikalier. Det finns även paragrafer om att alla kemikalier skall riskbedömas och andra paragrafer som föreskriver hur särskilt farliga kemikalier skall hanteras.

Flera krav på kemikaliehanteringen finns i Miljöbalken, där man bland annat finner regler om produktval, det vill säga att man bör sträva efter att välja mindre hälso- och miljöfarliga produkter.

Kemikalier finns inom de flesta enheterna i region Norrbotten och det är kemikaliesamordnarens uppgift att se till att informationen om gällande krav går ut till alla. Till hjälp har Ulf Viklund ett konsultföretag.

Ansvaret för riskbedömning och inventering ligger på enhetscheferna, men de kan delegera arbetsuppgifter som exempelvis inventering och riskbedömning till ett kemikalieombud i varje verksamhet.

Inom vården är det vanligast med kemikalier i olika typer av handsprit, aceton, produkter som används vid provtagningar och rengöringsmedel. Dessutom finns det laboratorier som använder mycket kemikalier.

Diskmedel räknas som kemikalier, men däremot inte handtvål. Även vissa medicintekniska produkter räknas som kemikalier. På etiketterna till de farligaste kemikalierna finns en röd fyrkantssymbol (en romb).

Kemikalierna skall förvaras på olika sätt, beroende på farlighet. Vissa kanske måste stå i ett plåtskåp, andra kan förvaras ute på avdelningar i ett förråd.

Säkerhetsdatablad till alla produkter finns digitalt i ett kemikaliehanteringssystem. I detta framgår det vad man behöver göra om man får kemikalier på huden eller i ögat eller om man råka svälja.

Kemikalieombuden har till uppgift att gå igenom vilka kemikalier som finns i deras enhet och registrera dem i systemet. Ombuden skall också rensa ut onödiga produkter och se till att det är ordning och reda.

Vidare behöver kemikalieombuden lära sig vilka de största farorna är med kemikalierna som hanteras inom deras respektive verksamhet. På sikt skall alla göra en riskbedömning av sina kemikalier.

– Om det inte finns en medvetenhet om riskerna kan det hända att medarbetare använder kemikalierna på ett sätt som kan vara farligt både omedelbart och på sikt, ifall produkten till exempel är cancerframkallande, säger Annika Edlund, en av de privata konsulter som arbetar med Region Norrbotten.

Ombuden har också möjlighet att skaffa sig en överblick av kemikaliehanteringen på sin arbetsplats genom att gå en kemikalierond utifrån en framtagen mall.

– Just nu pågår den första inventeringen och den skall leda till att både varje avdelning och regionen som helhet ska få kontroll över sitt kemikalieinnehav. Det är först när vi har gjort detta som vi mer i detalj kan titta på vilka farligheter som regionens kemikalier innebär och kan vidta åtgärder om det behövs, säger Annika Edlund.

Tandhälsoförbundet vill belysa frågan angående kvicksilverexponering från amalgam som både personal och patienter kan utsättas för. Även om inga nya amalgamfyllningar får sättas in, är det ändå cirka 40 procent av befolkningen i Sverige som har sådana i dagsläget.

I nuläget informeras inte tandvårdspersonalen om riskerna med amalgam, vilket leder till att varken patienter eller personal får personliga skydd för att slippa den giftiga kvicksilverångan som frigörs vid borrning i amalgam.

Till artikeln – Region Norrbotten

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2025 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)