- Forskning
- Hälsa
Många av Tandhälsoförbundets medlemmar är känsliga för metaller. Gällande implantat av olika slag är det därför angeläget att veta vilka metaller implantatet innehåller och också om man är känslig för just de metallerna. Melisa är det test som ger bäst hjälp för att identifiera känslighet mot metaller.
Melisa är ett test som görs via blodprov, dels mäts minnesceller och dels görs blodanalyser via mikroskop. Se mer här. Det är för närvarande det test som ger bäst resultat för känslighet för metaller. Företaget bedriver också forskning och har mycket information på sin hemsida bland annat gäller det vilka olika metaller som kan ingå i implantat av olika slag.
Käkimplantat av titan innehåller förutom titan även vanadin, aluminium och ofta också föroreningar av nickel. Extremt nickelallergiska personer kan därför reagera mot implantatet, trots att de kanske tål titan. Liknande problem kan uppstå vid insättning av höft- och knäimplantat.
Ska man sätta in implantat och vet med sig att man är känslig mot metaller är det en god idé att noga ta reda på vilka metaller implantatet innehåller. Därefter är det klokt att kontrollera känsligheten via ett Melisa-test. Hudtester som används i Sverige ger tyvärr alltför många felaktiga svar och är således inte pålitliga då det gäller metaller och särskilt gällande titan.
Stentar som sätts in vid hjärtproblem är av metall och kan innehålla nickel, molybden, krom, platina eller guld- Clips som används för att täppa till blodkärl (istället för att sy) innehåller vanligen titan plus mindre mängder av ovanstående metaller och nickel kan förekomma som förorening (mindre än 0,03 %). Detsamma gäller spikar och plattor av metall.
Symtom på överkänslighet för metaller är individuellt, men kan yttra sig som extrem trötthet, utslag på huden, värk i muskler och leder, magtarmbesvär med mera. Besvären försvinner oftast efter borttagning av metallimplantatet.
Riskerna med metaller gör att Tandhälsoförbundet rekommenderar metallfria implantat om sådana finns. När det gäller käkimplantat fungerar implantat av Zirkonia mycket bra och har hög hållfasthet. Höftimplantat finns i Zirkonia, men används inte i Sverige. Eventuellt kan man få ett titanimplantat täckt med zirkonia. Metallfria knäimplantat finns. Spikar, skruvar och clips verkar än så länge endast finnas i titan. Fråga alltid läkaren eller tandläkaren vad implantaten innehåller.
Inget laboratorium finns i Sverige utan proverna skickas till Schweiz eller Tyskland. Eftersom det krävs färskt blod för analyserna ställs höga krav på den som tar proverna och att företaget skickar proverna kylda med flyg. .I Sverige är det endast företaget LEVFRISK i Södertälje som tar blodprover för Melisatestning. Proverna tas första tisdagen i månaden och kostar minst 5000 kr. Tf-medlemmar får 10 procents rabatt.