- Hälsa
Vipeholmsstudierna pågick 1947-1951 på mentalsjukhuset Vipeholm utanför Lund. Nu har Tandläkartidningen i flera artiklar redovisat hur försöken gjordes och vilka resultat de gav. Experimenten gjordes helt utan de intagnas samtycke och det finns många etiska aspekter som påverkar vår syn i dag på dessa experiment. Det finns ändå intressanta slutsatser och iakttagelser värda att föra vidare, menar forskaren Elin Bommenel.
Vipeholmsstudierna gjordes för att testa hur kolhydrater påverkade risken för karies. Man använde sig av pateinter intagna för vad man då kallade mentalsjukdom. Dagens etiska aspekter fanns inte vid denna tid och patienterna tillfrågades aldrig om de ville delta i studierna eller ej. En del personal upplevde olust inför experimenten och i vissa fall kunde personalen till exempel ge alla C-vitamin för att minska kariesangreppen.
Över 1000 personer deltog i experimenten under längre eller kortare tid. Kartläggning av kariesangrepp pågick under tiden för experimenten, men de intagna som deltog fick inte sina tänder lagade förrän efter två år. Bettet förstördes helt hos 60 av de personer som ingick i försöket. Något informerat samtycke till att delta i experimenten förekom inte.
Resultaten av studien kan sammanfattas så här:
- Socker kan medföra en ökning av kariesaktiviteten.
- Stor individuell variation i kariesaktivitet förekom och så många som 30 procent av individerna utvecklade ingen karies under försöksåren, trots kraftigt ökat sockerintag.
- Socker mellan måltiderna ökade kariesaktiviteten.
- Socker i klibbig form vid måltiderna ökade kariesaktiviteten.
- Socker i samband med måltid påverkade inte nämnvärt kariesutvecklingen.
- När försökspersonerna slutade äta socker minskade kariesaktiviteten drastiskt.
- En del får karies trots sockerrestriktioner.
Ett försök gjordes för att se om vitamin- och mineraltillskott skulle påverka kariesfrekvensen, men något entydigt svar blev det inte och det försöket lades ner. En av tandläkarna tittade också på salivens buffrande förmåga.
Flera av studierna som gjordes på Vipeholm hade tidigare gjorts på djur i USA och Tyskland. Så hade exempelvis Miller visat att socker kan framkalla karies, men det som i första hand framkallade karies var brist på C-vitamin. Price visade betydelsen av salivens innehåll av näring såsom calcium och fosfater.
Det tycks inte som om den beskrivna forskningen i USA studerades tillräckligt mycket av de svenska forskarna innan experimenten på Vipeholmspatienter sjösattes. Ett storskaligt etiskt diskutabelt experiment som gjorde många individer handikappade för livet.
Till en av flera artiklar i Tandläkartidningen om Vipeholmsstudierna
Till beskrivning av projektet och redovisning av protesterna
Till avhandlingen om Vipeholmsstudierna