- Forskning
- Hälsa
Många får i dag implantat antingen av titan eller keramiska material. Titan har förmåga att trigga immunförsvaret och därför kan en del ha problem med dem. Men det är inte alltid lätt att se på röntgen om komplikationer uppstått. Danska tandläkartidningen redovisar för- och nackdelar med konventionella röntgenmetoder. Inte ens tredimensionell röntgen visar alltid sanningen.
Det är viktigt med bra röntgenmetoder innan implantat sätts in och för uppföljning av dem. Två- (OPG) eller tredimensionell (CBCT) röntgen används oftast och en del tandläkare använder datorstödd teknik för att sätta implantatet korrekt. Anledningen är att tandläkaren behöver en bra vinkel på implantatet för att kunna sätta dit en snygg krona som ser ut som den gamla tanden.
Problem kan dock uppstå med smärta eller andra symtom på grund av dålig inläkning av implantatet. Det kan tyda på inflammerad vävnad, men frågan är hur och om man kan upptäcka det. Inflammationer runt implantat upptäcks dock inte alltid ens av CBCT-röntgen.
Tandhälsoförbundet (Tf) förordar CaviTAU, speciellt för efterkontroll . Den kan avslöja inflammationer som inte syns med andra röntgenmetoder. CaviTau göra mätningar via ultraljud, vilket inte är skadligt så som andra röntgenmetoder är. Tyvärr nämns inte CaviTAU i den forskningsartikel som jämför olika röntgenmetoder(se länk nedan). Se mer om CaviTAU här.
Tyvärr finns inte CAviTAU i Sverige och därför hänvisas patienter till tyska tandläkare. Med CaviTAU kan man upptäcka om ett implantat är inflammerat eller om man har inflammationer inuti käkbenet. För den som har käkproblem eller andra besvär som kan ha med käkarna att göra rekommenderas besök hos tyska tandläkare som har erfarenhet av CaviTau och som mäter Rantes i blodet. Ring Tf för mer information.
Till artikel som beskriver vad man kan se med konventionella röntgenmetoder när det gäller käkimplantat. (danska)
Till artikel om CaviTAU
Till artikel om vad man ser och inte ser vid olika röntgenmetoder.