- Forskning
- Hälsa

Svidande inflammationer i munnen, som kan ta månader eller till och med år att läka, kan drabbade de som använder vitt snus. Nu planerar forskare inom munhälsa vid Göteborgs universitet att noggrant undersöka effekterna av det populära vita snuset.
Anledningen till den påbörjade studien är de patientfall som har börjat dyka upp inom universitetstandvården efter att ha remitterats från olika tandvårdskliniker. Dessa patienter uppvisar skador i tandköttet som kraftigt avviker från de typer som kan ses hos användare av traditionellt brunt tobakssnus.
Samtidigt noteras en hög användning av vitt snus bland ungdomar. Enligt ännu opublicerade data från senaste nationella SOM-undersökningen, vid Göteborgs universitet, uppger 25 procent i åldrarna 16-29 år att de regelbundet använder vitt snus. Tittar man på gruppen kvinnor 16-29 år ser man att andelen är 27 procent.
Då brunt snus används blir slemhinnan oftast veckad och får en vit förtjockning där prillan läggs in. Vissa användare av vitt snus har i stället smärtsamma och tydligt rödfärgade förändringar i tandköttet. Hos en del uppstår även sår i området där det vita snuset läggs mot slemhinnan.
Förändringarna vid användning av vitt snus tycks dessutom vara mer svårläkta. Hos användare av brunt snus återställs tandköttet vanligtvis på några veckor efter ett snusstopp. Skadorna efter vitt snus har dessvärre visat sig kunna bestå i många månader, till och med uppemot något år.
I nuläget är forskningen kring vitt snus begränsad. Den nyligen påbörjade studien finansieras tills vidare med oberoende forskningsmedel. Man poängterar att man inte kommer att ta in externa finansiärer med koppling till tobaksprodukter eller vitt snus.
Rekryteringsbasen för studien är Västra Götaland via specialiserade tandvårdskliniker på olika sjukhus i regionen. Hittills har ett 40-tal patienter rekryterats till studien. Alla deltagare har förändringar i munnen efter användning av vitt snus.
Forskarna har för avsikt att undersöka vilka olika typer av slemhinneförändringar som vitt snus kan orsaka och vilka riskfaktorerna är. De skall också studera svårighetsgraden på inflammationer och vävnadsförändringar.
Resultaten kommer sedan att jämföras med tillgängliga data för brunt portionssnus. Studien kommer också att inkludera en kontrollgrupp av icke-snusare med frisk munslemhinna, i vilken biopsier skall tas i munnen där snusare normalt lägger sitt snus.
Studien är tänkt att pågå i åtminstone fem år och även inkludera studiedeltagare successivt. En viktig drivkraft är just det faktum att användningen av vitt snus är så omfattande hos unga och även i gruppen kvinnor.
Gita Gale är disputerad övertandläkare inom orofacial medicin och verksam som universitetslektor i oral medicin vid Göteborgs universitet. Hon leder forskningsstudien tillsammans med oralpatolog Jenny Öhman, docent och universitetslektor i oral patologi på Göteborgs universitet.
Det vita snuset innehåller extraherat nikotin från tobaksblad, cellulosa (binde- och fyllnadsmedel), natriumalginat (konsistensgivare), salt, soda, smakämnen och sötningsmedel.
Det har ofta högt pH-värde, en effekt av sodan, vilket gör att nikotinet snabbare penetrerar slemhinnorna och tar sig ut i blodet med starkare nikotinkickar som följd.
Vitt snus har funnits på marknaden i tio år. Det klassas som tobaksfritt och lyder därför inte under tobakslagen. För inköp gäller 18-årsgräns och marknadsföringen är reglerad.
Långvariga inflammationer väcker frågor om vitt snus (Pressmeddelande från Sahlgrenska Akademin)