En stor kartläggning av tandvårdsskadades och elöverkänsligas problembild pågår med stöd av Allmänna arvsfonden i det s.k. HET-projektet
De som är sjuka av dentala material klassas ofta som psykiskt sjuka eller har fått diagnoser som kroniskt trötthetsyndrom eller fibromyalgi. De får ingen hjälp utan kan vara sjuka tio år eller mer innan rätt vård ges. – Det är ett misslyckande för hela vården, säger Margaretha Molius Tandvårdsskadeförbundets ordförande.
En stor kartläggning av tandvårdsskadades och elöverkänsligas problembild pågår med stöd av Allmänna arvsfonden i det s.k. HET-projektet (Hälsoproblematik för Elöverkänsliga och Tandvårdsskadade). Över 200 medlemmar i Tandvårdskadeförbundet har berättat om sina erfarenheter och 10 personer som tillfrisknat från svår sjukdom efter fyllningsbyte har djupintervjuats.
- Vi kan konstatera att det finns ett stort antal personer som varit svårt sjuka under tiotals år och därefter tillfrisknat efter fyllningsbyten, säger Margaretha Molius som är Tandvårdsskadeförbundets ordförande. De här personerna får utstå ett stort lidande, men kostar också samhället många miljarder varje år helt i onödan. Skrämmande är också den ovärdiga behandling dessa personer fått i sjukvården, fortsätter Margaretha Molius. Framför allt är missnöjet stort med läkare som varken tycks förstå sjukdomsbilden eller ha sympati för patienterna.
Svårt sjuka personer med kraftig hjärtklappning, enorm trötthet och minnesproblem har inte tagits emot på akuten utan hänvisats till psykvården. Det är vanligt att läkare uttalar nedsättande omdömen och på andra sätt uppträder kränkande mot dessa patienter, visar undersökningen.
De tandvårdsskadade är ingen liten patientgrupp i samhället utan jämförbar med antalet diabetiker. De beräkningar som gjorts visar att mellan en och fem procent av den vuxna befolkningen (70 000 -350 000) kan vara sjuka av sina dentala material. Miljardbelopp går att spara genom att ge rätt behandling och dessutom är det billigt. Enligt landstingens egen statistik kostar det i genomsnitt endast 10 000 kr att byta fyllningar.
Sjuk av dentala material. Sammanställning av 8 seminarier med medlemmar i Tandvårdsskadeförbundet. Rapport 1/2006-12-10
Sjuk av dentala material. Egna upplevelser av sjukdomen, vården och tillfrisknandet. Rapport 2/2006.