- Dentala material
- Hälsa
- Miljö
- Politik
Tandvårdsskadeförbundet har varit aktivt på flera sätt Inför förhandlingarna i Geneve den 13-18 januari. Mötet är oerhört angeläget då en överenskommelse om att fasa ut kvicksilver i så gott som all användning är på gång. Tyvärr ser det inte ut att bli ett tidsbestämt amalgamförbud. Förbundet har skickat brev till miljöministern och föreslagit miljöavgifter (se annat inlägg på hemsidan). Följande meddelande har skickats till pressen för att uppmärksamma frågan.
Föreslå miljöavgifter på kvicksilver, skriver Tandvårdsskadeförbundet i brev till miljöministern inför de stundande förhandlingarna om en ny internationell kvicksilverkonvention i FN:s miljöorgan UNEP.
- Kvicksilver är ett kraftfullt cellgift antingen det finns i miljön eller i folks tänder, säger Margaretha Molius, ordförande i Tandvårdsskadeförbundet. Förbundets medlemmar är ofta känsliga för kvicksilver i mycket låga doser och en del blir sjuka bara av att äta insjöfisk.
- Det säger en del om den allvarliga miljöeffekten och dessutom kan kvicksilver mycket väl komma att användas vid terrorhot, fortsätter hon.
Forskare räknar med att kvicksilverhalten i Stilla Havet kommer att öka med 50 procent till 2050 om dagens utsläpp fortsätter. Miljögiftet påverkar intellektet och riskerar sänkt genomsnittligt IQ hos befolkningen, så kallat brain drain.
Tandvårdsskadeförbundet är särskilt oroat över skrivningarna om utfasning av amalgam och föreslår miljöavgifter på kvicksilver för att nå framgång. I dag är samtliga länder kraftigt påverkade av lobbyister från dentalmaterialföretag och amerikanska försäkringsbolag.
- Skulle amalgamet bära sina egna miljökostnader kommer en enda fyllning öka med cirka 1500 kr, säger Margaretha Molius. Vem skulle vilja betala det?
Tandvårdsskadeförbundet har sedan 1970-talet krävt amalgamförbud och Sverige och Norge är nu de enda länderna där sådant beslut finns. Den 13-18 januari hålls slutförhandling för en kommande kvicksilverkonvention.
- Det är ett lika viktigt miljöpolitiskt beslut som att minska klimateffekten, säger Margaretha Molius.