Tandvårdskadeförbundet välkomnar regeringens aviserade förbud mot amalgam av miljö- och hälsoskäl. Sedan 1994 har olika regeringar försökt förbjuda amalgam av miljöskäl, men av olika anledningar misslyckats.
- Att hälsan nu lyfts fram är ett trendbrott, säger Margaretha Molius ordförande för Tandvårdsskadeförbundet. Inom hälso- och sjukvården måste nu biverkningar av amalgam tas på större allvar.
Tonvis av kvicksilver finns fortfarande kvar i tänderna på 74 procent av den vuxna befolkningen (SOU 2003:53). Vanliga diagnoser bland tandvårdsskadade är fibromyalgi, psykisk sjukdom som ångest och depressioner och kroniskt trötthetssyndrom, visar en ny rapport (HET-projektet Rapport nr 4/2007).
Fortfarande är kunskaperna inom vården bristfälliga om amalgamets skadeverkningar och 70 procent av landets läkare och tandläkare anser att amalgamproblem är psykosomatiska (SOU 2003:53).
- I medeltal får våra medlemmar vänta i 12 år innan sjukdomsorsakerna blivit fastställda och fyllningsbyten bli en del av behandlingen, fortsätter Tandvårdsskadeförbundets ordförande Margaretha Molius.
Fördröjningen kostar samhället och skattebetalarna enorma summor förutom den drabbades personliga lidande. Fortbildning av läkare och tandläkare är nödvändigt för att de bättre ska kunna diagnostisera och behandla biverkningar av amalgam och andra dentala material. Tandvårdskadeförbundet kommer, enligt Margaretha Molius, att ställa krav på bättre vård och behandling och adekvat fortbildning av läkare och tandläkare under våren.
- Läkarna måste bättre lära sig att diagnostisera och behandla våra medlemmar rätt och tandläkarna måste lära sig att amalgamsanera korrekt så att folk inte blir ännu sjukare. Det kan bli ett av de stora klippen i sjukvården, konstaterar Margaretha Molius.
Mer information finns i HET-projektets underlagsrapporter (www.hetprojektet.info)
- Rapport 2/2006: Djupintervjuer med 10 personer som varit svårt sjuka av amalgam och tillfrisknat efter sanering.
- Rapport nr 4/2007: Enkätundersökning bland ett statistiskt urval av tusen personer bland Tandvårdsskadeförbundets medlemmar. Utförd av FSI 2006/07.
- Slutrapporten publiceras i januari/februari 2008
- HET-projektet drivs av Tandvårdskadeförbundet och Elöverkänsligas Riksförbund med medel från Allmänna arvsfonden och projektledare är Ann-Marie Lidmark som också var huvudsekreterare i den statliga Dentalmaterialutredningen.