- Forskning
- Hälsa
- Politik
OBS gammal artikel!
På DN Debatt 21/12 under rubriken ?Hjälpsökande luras betala för otillbörligt hormontest? dömer alltså fem svenska endokrinologer ut företaget Scandlab och dess analyser. Artikeln är synnerligen ensidig och innehåller många direkta felaktigheter. Initialt måste läsaren veta att de hormonanalyser vi förmedlar ger svar på funktion av hormonsystem, till skillnad vårdens enstaka prover som bara mäter en halt i blodet.
Större kommentar till ?DN:s debattläkare? som utan kollationering från DN:s sida fått angripa Scandlab på ett grundlöst och osakligt sätt.
Scandlab representerar sedan 1993 Genova Diagnostics i Sverige. Läkarna som skrivit artikeln känner uppenbarligen inte till att Genova Diagnostics är ett ackrediterat laboratorium, som sedan 1986 utvecklar tester och medicinska analyser vilka idag används av tusentals läkare och terapeuter i bara i USA. Genova Diagnostics har representanter världen över och sedan två år också ett laboratorium i London, som också är ackrediterat. Det är till deras laboratorier Scandlab skickar sina substrat för analys. Substrat kan vara saliv, urin, blod, serum, plasma eller avföring. Genova Diagnostics har givetvis sakkunnig personal och läkare bland sina anställda. Annars klarar man inte att driva utvecklingsprojekt ihop med ledande universitet och sjukhus. Att sedan beskriva denna verksamhet som ?humbug?, för att analyserna skiljer sig från vad svenska konventionella sjukhuslabb erbjuder är inskränkt.
Endokrinologerna upprörs särskilt av ett test som mäter kortisolnivån i saliv och hävdar att blodprov är pålitligare. Vi har motsatt erfarenhet, och mängder av vetenskapliga studier, som enkelt finns att hitta på PubMed visar att saliv är minst lika bra, om inte bättre, för att mäta kortisol. Läkarna uppger att de har efterkontrollerat klienter hos vilka Scandlabs salivanalys visat kortisolbrist, där blodproven varit normala. Att blodproven kan vara problemet har tydligen inte slagit dem. Hur många dessa efterkontrollerade är eller vilka andra omständigheter man i övrigt åberopar, är helt okända för oss. Detta gör det givetvis svårare att gå i svaromål i detta avseende med debattartikeln i DN.
Salivkortisoltestet (Adrenal Stress Profile, ASP) mäter från fyra provtagningstillfällen under ett dygn, medan blodprovet endast visar kortisolnivån vid ett provtagningsfälle. Salivproven tas i hemmet utan stress, som ett blodprov kan medföra. Hormoner i saliv uppträder i dess biomedicinskt aktiva form, medan hormoner i blod är proteinbundna.
ASP-testet är känsligt nog att avslöja huruvida det föreligger en rubbning i kroppens stressystem och HPA-axel (kopplingen mellan hypotalamus, hypofys och binjurar). En störd HPA-axel kan vara resultatet av långvarig stress: känslomässig/mental och /eller fysisk stress som vid sjukdom, om man exempelvis gått länge med obehandlat tillstånd som sänkt ämnesomsättning (hypotyreos). För psykiatriker och stressforskare är störningar i HPA-axeln/binjurarna ? salivkortisoltester används för att detektera detta ? självklarheter, men uppenbarligen inte för endokrinologer.
För att välja ut bara ett exempel kan vi citera psykiatriker och distriktsläkare Tom Grape, tidigare i Socialstyrelsens expertgrupp, som i Vårdguiden nr 1/2010 uttalar att ?Det finns skilda uppfattningar om var gränsen för sjukdom går och vad vi läkare ska hjälpa till med. Men utmattningssyndrom är en sjukdom som påverkar både kropp och själ, och den kan mätas bland annat genom kortisolhalten i saliven.? (http://www.vardguiden.se/Documents/Tidningen/Vardguiden%20nr%201-2010.pdf?epslanguage=sv)
Svenska läkare arbetar normalt inte med mild binjuresvikt och alla dess symtom, utan koncentrerar sin diagnostik till två tydliga sjukdomar. Den ena är Addisons sjukdom, då binjurarna mer eller mindre helt upphört att producera kortisol, och den andra är Cushings sjukdom, då binjurarna istället producerar mycket stora mängder kortisol. De flesta människor faller inte under dessa kategorier utan kan ha lätt sänkta eller lätt förhöjda värden med delvis liknande men inte alls lika allvarliga symtom och följder. Det är bland annat här som det känsliga salivkortisoltestet kommer in, för att ge en uppfattning om så är fallet, alltså om symtomen orsakas av mellanlägen, mellan Addisons och Cushings och här är vår erfarenhet att detta mellanläge, allra mest åt det lägre hållet, är orsak till mycket av ohälsa i landet.
Läsaren bör känna till, att det är människor som inte anser sig ha fått hjälp i den konventionella vården, som vänder sig till Scandlab. Vi kontaktas ideligen av personer med exempelvis symtom på binjuresvikt, som kämpat i åratal utan att få hjälp. Många är också de, som återkommer till oss för att tacka för att de blivit hjälpta med sin kroniska trötthet, frusenhet, värk, magtarmproblem, depressiva besvär osv.
Man kan undra vilken hjälp läkarna bakom debattartikeln erbjöd de patienter som sökt hjälp hos Scandlab för att de inte mådde bra, och nu kommit till dem. Vi anar att de personer som endokrinologerna efterkontrollerat ? som vi ej heller får veta antalet på men som åtminstone är fler än en eftersom de benämns i pluralis ? lider av en mild binjuresvikt som inte upptäckts i blodprov. Eftersom vi inte informerats ett dugg om detaljer i sammanhanget är denna fundering spekulativ förvisso.
Att döma av de ständiga telefonsamtal vi får från förtvivlade människor runt om i Sverige och som inte upplever att deras symtom tas på allvar inom vården, är det vanligaste beskedet att man nära nog är ?fullt frisk och inte behöver hjälp?. Om läkaren inte får medhåll av sin patient får den senare ofta ett recept på antidepressiv medicin att hämta ut på närmsta apotek, en behandling som har en förmåga att göra de drabbade om möjligt ännu mer trötta, i många fall. Sen kom också ihåg att de människor som sjukvården hjälpt på ett förträffligt sätt, har ingen anledning att kontakta Scandlab t ex. Förvisso antyder debattläkarna att människor som vården klassas som friska luras att kontakta Scandlab, men varför skall friska människor kontakta Scandlab överhuvudtaget, annat än om de trots allt inte känner sig så friska som vården anser att de är. Och sen de som anlitar oss gör det av egen fri vilja. Varför skulle dessutom människor vända sig till Scandlab och betala för prover som inte är subventionerade, och göra besök hos privatläkare och/eller terapeuter som inte ingår i högkostnadsskyddet?
Endokrinologerna skriver vidare att Scandlab åsamkar många människor svåra lidanden på grund av den föreslagna behandlingen vid mild binjuresvikt. De påstår att Scandlab rekommenderar att sätta in långvarig kortisolbehandling, vilket äventyrar binjurarnas framtida funktion och deras förmåga att producera kortisol: ?Detta innebär att det vid stresstillstånd som till exempel infektion, trauma eller operation ? eller om behandlingen tvärt avslutas ? uppstår en akut kortisolsvikt som i värsta fall kan leda till dödsfall?, skriver artikelförfattarna. Det vore intressant att få fakta redovisade i dessa fall. Oss veterligen har många haft stor glädje av de läkarkontakter vi hänvisar till och den absoluta merparten av människor som söker hjälp via oss vill f ö träffa en ny läkare.
Men, behandlingen har för det första ingenting med Scandlabs tester att göra i detta sammanhang. Och för det andra är långvarig kortisolbehandling ingenting som Scandlab någonsin har, eller kommer att, förespråka. Vi kan f ö inte ge precisa råd i enskilda behandlingsfall och vi gör det inte heller, vad än debattläkarna påstår. Vi känner däremot till att det finns läkare som behandlar mild binjuresvikt med små doser av det mildaste kortisonpreparatet; hydrokortison, under en begränsad och läkande period, som inte ger biverkningar, vilket långvarig kortisonbehandling i höga doser kan ge. Att försöka påskina att Scandlab står bakom okunnigt och hänsynslöst ?kortisolförskrivande?, som sjukvården ägnat sig åt, tycks vara ett sätt att försöka svärta ner företaget. Debattläkarna använder i sin artikel ordet kortisol också när det gäller behandling. Det vanligaste ordet med behandling som har bäring på stödeffekter av kroppshormonet kortisol, är kortisonbehandling. Så läsaren är kanske förvirrad av debattläkarnas terminologi.
Korttidsbehandling med kortison är exempelvis vanligt vid allvarliga allergiska reaktioner, svårare pollenallergi med astma samt allergisk snuva, och beskrivs då som ofarlig och nödvändig. Att läkare i åratal har rekommenderat miljontals människor långvarig ?kortisolbehandling?, och därtill i höga doser, är något den konventionella vården alltså får ta på sig. Hur kan vi ha med den saken att göra?
Man påstår vidare att vi rekommenderar samtidigt stöd vid kortisolbrist med sköldkörtelhormon. Detta skall stå på vår hemsida. Undrar var? Vi hävdar däremot uppfattningen att det kan vara lämpligt vid binjuresvikt, fastställa detta innan man ordinerar sköldkörtelhormon. Detta står i FASS och på bipacksedeln till Levaxin t.ex. En stor del av dem som söker hjälp hos oss är kanske felmedicinerade inom sjukvården, därför att dom först förskrivits sköldkörtelhormon vid samtidig binjuresvikt. Så vad som pådyvlas oss stämmer sålunda inte här heller.
Debattläkarna påstår också att vi utfärdar behandlingsråd som de läkare vi hänvisar till följer. Detta är helt osanning. De behandlingsprogram dessa läkare föreslår utgår från deras egna bedömningar och de försöker efter bästa förmåga naturligtvis att hjälpa de hittills ohjälpta. Läkarna vi har kontakt med har ett eget ansvar, som vi inte på minsta sätt kan dela med dem eller anses vara delaktiga i. För säkerhets skull, och som sagts tidigare, vi utfärdar inga precisa behandlingsrekommendationer i enskilda fall.
Att Scandlabs analyser inte skulle vara kliniskt tillförlitliga eller sakna vetenskaplig evidens, är sålunda fel. Hur skulle dessa tester annars kunna användas av tusentals läkare i USA och i andra länder, om de inte backades upp av vetenskaplighet och var till nytta kliniskt? Varje analys som Genova Diagnostics utvecklat och utvecklar stöder sig självfallet på senaste vetenskap och teknologi. Då skulle troligtvis inte heller Institutionen för neurovetenskap vid Karolinska Institutet ha köpt 160 stycken salivtester för testosteron och östradiol av Scandlab under hösten 2010. Dessa misstankar om ovetenskaplighet faller därför på sin orimlighet
Vad gäller dygnsurintesten för sköldkörtelhormoner, som också ifrågasätts, trots att det varit beprövad standard i Sverige tidigare och används utomlands, så hänvisar vi till vår hemsida. Enighet lär dock råda om att urintester för sköldkörteln är ett utmärkt komplement och att det är synnerligen värdefullt vid subklinisk hypotyreos, dvs., när blodproverna inte hittar några avvikelser, men patientens symtom pekar mot att hypotyreos föreligger. Det är ju i den situationen många befinner sig som kontaktar Scandlab. Gällande normala värden från blodtester, kan dessa vara vilseledande påpekas att Scandlab säger i reklamen. Vi syftar här på osäkerheterna med sköldkörtelmarkören TSH, som f ö är ett hypofyshormon. Referensintervallet för denna markör har varierat över tiden och det varierar från landsting till landsting. Så lite beroende var man bor, kan man anses vara drabbad av hypotyreos eller inte. Sen finns också variationer i referensintervallen länder emellan. TSH är vidare variabel över ett dygn, så man kan förmoda att detta kan inverka på testresultatet i det enskilda fallet. Vidare kan man fråga sig hur det kommer sig att vi hört från väldigt många människor som säger: ?Doktorn säger att mitt TSH-värde är normalt och därför kan inte dina symtom ha med sköldkörteln att göra?. Detta tror vi är missvisande, då de människor som ger dessa vittnesmål har de symtom som är typiska för hypotyreos, nämligen låg kroppstemperatur, trötthet, frusenhet, problem med tarmen, vikuppgång osv. Vid ett möte med sakkunniga i hypotyreos som vi närvarade vid på Karolinska Institutet sades f ö att TSH är så varierande, så att två blodprover borde tas under provtagningsdagen inför en sköldkörtelhormonanalys, vilket detta till trots inte görs. Vi vill här passa på tillfället att informera att vi erbjuder en större variant av sjukvårdens blodprov för sköldkörtelhormoner också inkluderande antikroppar. Den inkluderar f ö också TSH, som givetvis kan vara en av flera markörer man kan ha indikativ nytta av, men som givetvis inte ensam får vara uttolkaren i dessa komplexa sammanhang. I vårt blodprov för sköldkörtelhormoner beaktas också reversed T3, som är ett sänke för ämnesomsättningen, som också kan vara värdefullt att ha kontroll på. Reversed T3 (RT3) beaktas, så vitt vi vet inte i den konventionella sjukvården.
Man påstår sedan att vi som motivering till höga analyskostnader använder uttrycket: ?Är inte din hälsa värd det?? Detta också för att få de svar som vården inte lyckats med att ge, anses vi mena. Vi betonar numera skärskilt att våra analyser kan vara värdefulla komplement till vårdens och detta om hälsans värde är inget uttryck vi använder och har använt.
Debattläkarna hävdar också att vi ofta anlitar en läkare som blivit av med sin legitimation för att hålla föredrag om hypotyreos. Detta är gripet ur luften och stämmer inte med verkligheten. Vi anar vilken läkare man syftar på och meddelar här och nu att vi aldrig anlitat honom som föredragshållare. Förvisso fanns information på vår hemsida från i våras, som informerade om ett föredrag nämnda läkare skulle hålla i helt egen regi. Men det innebär inte på minsta vis att vi anlitar honom som föredragshållare. Vad får dom detta påstående ifrån? Syftet har givetvis varit från endokrinologerna att kasta en mörk skugga över Scandlab, för samröre med en läkare som mist sin legitimation.
Man påstår vidare att företagets (Scandlabs) föredragshållare är alternativmedicinsk terapeut, men vi anlitar hittills inga föredragshållare, så var denna uppgift kommer ifrån, vet vi inte. Däremot anlitar vi kunniga personer vid analysutbildning av terapeuter och intresserade läkare. Bl. a anlitades en överläkare i frågor som handlar om hypotyreos, som f ö varit oförklarligt sjuk länge, då sjukvården inte hittade vad det var för fel. Ni kan ju gissa vem som fann felet. Gällande den alternativmedicinska terapeuten, så har vi fullt förtroende för hennes kunskaper och stora förmåga att hjälpa många människor där den konventionella vården inte varit framgångsrik. Hon anlitas för övrigt av oss i frågor som har med utbildning att göra, och inte som någon föredragshållare i största allmänhet. Att man valde att kalla henne livscoach och kinesolog är ju givetvis för att det klingar sämre. Att denna terapeut är näringsterapeut med medicinsk utbildning sades inget om, trots att debattläkarna uppenbarligen hämtat uppgifter från hennes hemsida. Så går det uppenbarligen till när man skruvar sitt budskap på sant kvällstidningsmanér, som förvånansvärt nog ges utrymme på DN Debatt. Jag trodde läkare stod över sådant, alltså sådana fasoner. Det är om ovanstående personer man kört in sig på i debattartikeln. För att hålla ryggen fri gällande föredragshållare så medverkade vi förvisso till att dr Mark Starr från USA och dr Nigel Abraham från Genova Diagnostics i England höll föredrag vid samma tillfälle, hösten 2009 om sköldkörtel- och binjurefrågor i Stockholm.
Vidare sägs att man kontaktat oss och frågat hur vanligt det är att folk beställer salivkortisolanalys för eget bruk. Eftersom vi inte varit i kontakt med debattläkarna, så vitt vi vet, så undrar vi var de fått de siffror ifrån som redovisas.
Vidare raljerar debattläkarna med att det breda analysutbudet kan hjälpa till att finna obalanser vid många olika typer av ohälsa. På Genova Diagnostics hemsida (www.genovadiagnostics.com) kan man söka testprogram kopplade till olika typer av besvärande tillstånd. Dessa möjligheter rubriceras: Search by disease, Search by symptoms, Search by wellness goal eller Search by profile name. Debattläkarna hävdar i detta sammanhang att Scandlab har en lång lista av symptom som bör utredas och detta i en intensiv marknadsföring. Detta är hållet i en spekulativ ton. Och ordet bör förekommer inte i sammanhanget. Vadå bör förresten? Människor bestämmer väl själva i dessa sammanhang vad de vill ha utrett och det är en frihet Scandlab erbjuder. En stor bredd av analyser för kartläggning av olika besvärande tillstånd, är väl snarare till en fördel än en nackdel. Så vad menar debattläkarna med denna kritik, som vi uppfattar det?
Scandlab påstås också finna sjukdomar, hos människor som vården klassat som friska. Var detta påstående är hämtat ifrån vet vi inte. Om man kan hitta faktorer hos en person som fått diagnosen IBS, för att denne skall må bättre är väl också det än fördel. Att få diagnosen IBS, eller irriterad tarm blir man ju inte friskare av. Sen hur många personer med hormonella obalanser klassar inte vården som friska, trots att dom känner sig sjuka och inte mår bra?
Bara som kuriosa, är att många som arbetar inom den svenska sjukvården söker vår hjälp och det handlar om undersköterskor, sköterskor och läkare. Man kan ju fråga sig varför?
Slutligen påtalar debattläkarna, att enda sättet att komma åt det oskick som Scandlab ägnar sig åt är upplysning och möjligen anmälningar från drabbade till konsumentombudsmannen. Är upplysning på osakliga grunder, sann upplysning? Scandlab har varit verksamt sedan 1979. Mig veterligen har inte någon anmälan inkommit från ?drabbade? någon gång. Så missnöjet verkar inte så utbrett. Självfallet kan inte vi lyckas med allt vi försöker hjälpa människor med och det tror jag inte ens debattläkarna lyckas med heller. I Scandlabs fall handlar det om många tusental av testrapporter lämnade under mer än 30 år.
Vi repeterar något som vi finner särskilt anmärkningsvärt med debattartikeln, nämligen att man i samband med ett påpekande om att långvarig behandling med kortisolpreparat (så står det) utifrån felaktiga förutsättningar kan vara mycket olämpligt och riskfyllt, ger man läsaren ett intryck av att vi propagerar för sådan behandling. Detta är helt fel! Att sedan andra läkare världen över och i Sverige under mycket lång tid har rekommenderat en sådan farlig behandling, är något som sjukvården för ta på sig helt själv. Scandlabs analysverksamhet har inget med detta att göra överhuvudtaget. Scandlab levererar tillförlitliga testresultat, vilka kan vara vägledande vid behandling och att de är kliniskt och vetenskapligt förankrade, borgar våra huvudmän Genova Diagnostics i USA för. Det är vår huvuduppgift och inget annat.
Per Magnuson
Vd, Scandlab
P.S: Ett tips för den vetgirige, klicka här för att ta del av Dr Nigel Arbahams (PhD) föredrag hållet i Stockholm i september förra året. Välkommen att ladda ner.